Sint Pieters Tocht



Voor album klik op foto


De dag begon weer vroeg terwijl de winter op zijn einde loopt,  was er een mooie zonsopkomst.
We stapten in de wagen en met de verblindende laaghangende zon reden we richting 
het oog van Sint Pieter te Maastricht, waar de wagen geparkeerd werd.

We maakten ons klaar voor een wandeltocht, om te genieten van landschappen en natuur.
De honden zijn aangelijnd en vertrokken via het Sint Pieterpad aan ons wekelijks avontuur.
Als eerste kom je langs het imposante fort Sint-Pieter, dat dateert uit de 18de eeuw. 

Eens we bovenaan kwamen had je een uitgestrekt grasveld, Dit is de Sint Pietersberg
Over de uitgestrekte vlakte hadden we het even moeilijk om op de juist uitgestippelde weg te geraken, die op de wandel gps geprogrammeerd was.  
Na wat kriskras geloop arriveerde we aan het panoramisch zicht van de mergelgroeve, het was een indrukwekkend uitzicht.
Aan de westelijke kant van de berg kon je kijken over het Jekerdal en in de verte zag men de witte Apostelhoeve met haar wijnvelden, waar we ook langs wandelden.
Op de weg kwamen we ook de Jekermolens tegen, beide lagen ze aan de linker oever van de Jeker, het was bewonderenswaardig dat deze nog in dienst zijn. 
We staken dan ook 2x via de molens de Jeker over langs een wandelbrug.
Langs het Savelsbos is een smalle gordel van hellingbossen, hooggelegen boven de Maas waar je ook mooie uitzichten hebt. Diep in het Savelsbos ligt het oudste archeologisch en industrieel monument van Nederland. Het zijn vuursteenmijnen van circa 6.000 jaar oud. In en om het bos liggen volop holle wegen en smalle paadjes die voor iedere wandelaar een uitdaging zijn.
Men komt ook de eerste Nederlandse grenspaal aan de westkant van de Maas tegen. Hij staat tamelijk onopvallend in de begroeiing voor demergelwand langs de weg van Maastricht naar Lanaye. De mergelwand gaat hier steil omhoog naar het plateau van St.Pieter.
Even blijven we de mijlpalen volgen om tot aan Albertkanaal uit te komen het kanaal de in verbinding staat met de Maas. Langs het kanaal ende Maas wandelde we onze laatste kilometers, rechts hadden we het water en links Sint Pieterberg/ -Plateau. Het gaf ons het gevoel dat we in de canyons aan het wandelen waren.
In de laatste kilometer moesten weer de berg op via trappen, het laatste was ook heel vermoeiend. We waren allen moe en telden de meters af tot aan de wagen.
Deze route van 20 km leid je langs kastelen, landhuizen, het Fort Sint Pieter, kerken en hoeves. Wegens de vele hoogteverschillen is de moeilijkheidsgraad middelmatig en niet geschikt voor mindervaliden.


Het gpx bestand van 17 km vind je hier , het werkelijke afgelegde traject van 20 km vind je hier (deze wijkt af door bezienswaardige punten)

PS.: Op enkele foto's zie je in de verte een brand, het artikel vind je hier.

Reacties

  1. Een knappe wandeling, mooie uitzichten, ....
    Heel goed gegidst! De voorbereiding van de wandeling geeft de mogelijkheid om niet zomaar te wandelen maar ook met kennis van de bezienswaardigheden die je tegenkomt meer te genieten van al het moois wat Maastricht je biedt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij de voorbereidingen kruipen idd heel wat uren in, maar ook nadien. Het verzamelen van de foto's die dan ook gecontroleerd moeten worden en dan toch ook nog wat opzoekingen van al het moois dat we gezien hebben.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Krokusvakantie 2021

Mijn derde sneeuwwandeling (Hoëgne)

Het graf van de ridder en het fort.