Wandelen in de voetsporen van de pelgrims naar Santiago de Compostela


Het middeleeuwse heeft mij steeds aangesproken en was ik met mijn zaak (pony's en kinderen) heel actief tijdens middeleeuwse evenementen zoals; Quondam, Historia Mundi en ook alle activiteiten dat te maken heeft met Old-western.
In 2018 besloot ik op eigen houtje met 2 pony’s van amper 1 meter groot en met een oud rijtuig door België te trekken, dit van St-Truidennaar Oostende. Het moest mij het gevoel geven “back to the roots” al had ik naar mijn gevoel nog te veel luxe. 


Tijdens die tocht had ik besloten om voor mij zelf ook wandeltochten te doen en heb dan ook heel het jaar 2019 hier en daar gaan wandelen samen met Mieke en Jerry. 

Begin oktober deden we een wandeling te Scherpenheuvel en toen viel het woord Compostella.  

We zochten wat informatie op en maakten ons lid van de VlaamseCompostelagenootschap en gingen we samen naar de infodag dat plaatsvond op 18 januari. 

Bij ons aan te melden vroegen ze welke we zouden gaan doen en ik antwoorde hierop “de Limburgica startent te Thorn overgaand via Monastica”.

Tijdens ons gesprek kwam de heer Jean N. bij ons staan en kregen de nodige info en nodigde ons gelijker tijd uit om een tas koffie te komen drinken als we Tongeren binnen wandelen. De gegevens werden uitgewisseld en gaan dan natuurlijk bij Jean een bezoekje brengen als het zo ver is.
De eerste stap is gezet en ben nu volop bezig met opzoekingen want we gaan nu wandelen in de voetsporen van de pelgrims.

We starten te Thorn en zolang we niet ver van huis zijn, gaan we stukken bewandelen 1 à 2 keer per week, net zoals onze wekelijkse wandelingen. We hebben nog andere verplichtingen dat we geen maanden van huis kunnen weg blijven. In een lus wandelen gaan we niet doen, want dan zou het veel te lang duren. Er zijn verschillende mogelijkheden om telkens met openbaar vervoer terug te gaan naar waar we starten of we nemen een fiets mee die we op een parking gaan zetten, zodat één van ons met de fiets de wagen gaat halen na de gepresteerde kilometers. Het kan ook zijn dat we met twee wagens vertrekken en ene op eind punt zetten om dan na de gepresteerde kilometers terug bij de andere wagen te geraken.

Ook het stempelboekje is aangevraagd zodat als we aankomen te Santiago we dan ook het welverdiende bewijs van de afgelegde afstand mogen ontvangen.

Uiteraard is na eeuwen heen het precieze tracé van de historische paden niet echt meer te achterhalen, men mag niet vergeten dat de periode van toen tussen 1100 en 1400 was en sindsdien is er heel wat veranderd in het landschap.
Dankzij het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela en de Association Belge des Amis de Saint Jacques de Compostelle werden de oude pelgrimsroutes door België weer in kaart gebracht en hebben ze het meer gebaseerd op historische plaatsen die toen een grote rol speelden.
Wij gaan dus de minder bekende route “Via Limburgica” nemen, dit is een niet zo bekende pelgrimsweg tussen Nederland en Frankrijk.
Als we zo'n 156 km gewandeld zouden hebben gaan we juist voor Namen de “Via Monastica” voor nog zo’n 121 km verder zetten tot juist over de grens met Frankrijk te Rocroi.
Van de groene uitgestippelde weg, gaan we over naar de rode.

Wat betreft de wandelingen te Frankrijk en Spanje zijn we zelf nog aan het uitzoeken hoe we het gaan doen. Wat wel vast staat is dat Spanje voorzien is in 2021.

Zo dit is in het kort wat we gaan doen dit jaar en startent zondag 26 januari 2020 te

Thorn (Etappe I)
Heppeneert (Etappe II)
Opoeteren (Etappe III)
Niel-bij-As (Etappe IIIbis)
Zutendaal (Etappe 4)
Alden-Biesen (Etappe 5)
Tongeren (Etappe 6)
Stadswandeling Tongeren (Etappe 6 bis)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Het verborgen moois van Hornebos

Voorbereiding ST-Truiden naar Oostende

Dag 14: Pittem - Aartrijke