Zutendaal naar Alden-Biesen (etappe 5 Via Limburgica)


De vertrekplaats was van de parking aan de camping bij Papendaalheide, zo gingen we richting de imposante brug over Albertkanaal.

Zo konden we langs het Munsterbos en het park Edelhof met gemeentelijke visvijver om richting Bilzen te gaan.

Het Munsterbos vormt een overgangsgebied tussen Kempen en Haspengouw en kent een onverwacht rijke fauna en flora. Tot onze verbazing word het hier heel druk bezocht door fietsers, joggers en wandelaars.

Gelukkig doen we hier geen lus wandeling en zijn we na onze picknick aan het bijzonder Sint Amor kapelletje ook snel weer uit de drukte.

Dit monument aan Leroyplein, herdenkt de inwoners van Munsterbilzen die zijn omgekomen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Als men de baan over steekt heb je de Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopneming. Oorspronkelijk stond hier de romaanse abdijkerk. In 1565-1569 werd hier een laatgotische toren aangebouwd. In 1851 werd de kerk gesloopt en vervangen door het huidige neogotische gebouw. De toren bleef gehandhaafd en bevindt zich nu tussen het koor en de zuidelijke transeptarm.

                    

Een beetje verder zuidelijke richting kom je  het 17e eeuwse stadhuis tegen, opgetrokken in Maaslandse renaissance.

Nog een beetje verder heb je een perroen van Munsterbilzen

De beken die we reeds gepasseerd zijn “de Zutendaalbeek en Wilderbeek”, dienen als afwatering van het Munsterbos  Het speciale aan deze beken is dat ze vanaf het Kempens plateau stromen en helder, zuiver en voedselarm water brengen. Daar tegenover staat dat de beken vanuit Haspengouw voedselrijker zijn. De beken vloeien uiteindelijk samen in de Munsterbeek die op haar beurt weer naar de Demer stroomt die we kruisen om zo het centrum van stad Bilzen te gaan bewonderen met zijn neogotische St.-Mauritiuskerk gebouwd uit mergelsteen.

 

We wijken even van de route en wandelen door het park van Haffmans, een stukje groen int centrum van Bilzen met een romantisch karakter. Het park werd vernoemd naar de eerste burgemeester van Groot-Bilzen.

Wat ben ik blij dat we dit hebben gedaan, want hier kon je een mooie watermolen bewonderen. De watermolen bleef als bedrijf in gebruik tot ongeveer de tweede wereldoorlog, hierna was het snel verloederd. Dankzij de samenwerking tussen de afdeling waterbeheer van het Provinciebestuur van Limburg en Mola, het Provinciaal molencentrum in Wachtebeke, werd in 2011 de problematiek van de watertoevoer naar het rad opgelost en hadden we geluk deze in werking te zien.

Na de overstromingen van 1998 werden de taluds aan de molenkant zwaar beschadigd.


Bruggetje over de Demer en op weg naar de Katteberg

Het wandelpad loopt hier over het tracé van de vroegere tramlijn die Genk verbond met het Luikse industriegebied. De tramlijn was operationeel tussen 1910 en 1948 en zorgde voor een forse toename van het reizigersverkeer in deze streek. 5 December 2019 hadden we een wandeling Alden-Biesen

Vandaag hebben we een picknick gehouden aan de ronde zitbank met tekst van Toon Hermans.

Na onze pauze is het richting het middeleeuwse land-commanderij van Alden Biesen en is gelijk ons eindpunt voor dit traject.

Tijdens onze wandelingen zijn er steeds een paar dingen die steeds terug komen, de panoramazichten, fauna en flora. Doordat elk seizoen wel anders is, heb je ook steeds variatie bij elke tocht.


Tijdens dit traject hebben we veel mogen ontdekken en zijn er meerdere foto's te zien via deze weg.
Voor het traject in gpx-bestand moet je hier zijn.
















Reacties

  1. mooi weer! En elk vanuit ons uitgangspunt geschreven en beleefd. Ben zo blij dit met jullie te kunnen doen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Krokusvakantie 2021

Mijn derde sneeuwwandeling (Hoëgne)

Het graf van de ridder en het fort.